PRAKTISCHE

INFORMATIE OPLEIDING

ZORGMASSAGE

INHOUD

ZORGMASSAGE

MASSAGE BIJ KANKER

Je leert vele zachte massagetechnieken aan die veilig zijn voor kankerpatiënten. Aan de hand van de vragenlijst leer je mogelijke contra-indicaties opsporen en een aangepaste veilige massage geven. Je krijgt praktische richtlijnen die van toepassing zijn bij alle mensen met een ernstige ziekte. Iedereen kan baat hebben bij een zorgmassage. De zachte massages zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor kanker-patiënten maar ze zijn ook geschikt bij veel andere pathologieën. (klik hier voor een overzicht aan pathologieën)

 

Een ervaren massagedocent en gastspreker dompelen je onder in de leefwereld van kankerpatiënten. Er wordt dieper ingegaan op de ziekte: behandelingen, bijwerkingen, enz.  Aan de hand van casussen leer je een zorgmassage op maat geven. Er wordt eveneens stil gestaan bij communicatie met (kanker)patiënten en zelfzorg voor de masseur. 

De cursus bestaat uit 40 uur theorie en 80 uur praktijk die samen één geheel vormen

THEORIE

 1. inleiding massage (historiek, doelstellingen, effecten, contra indicaties)

 2. anatomie  (Bloedstelsel, lymfestelsel met aandacht voor het risico op lymfeoedeem, huidanomalieën, spieren en skelet.)

 3. kanker (ontstaan, behandelingen, bijwerkingen, emoties…)

 4. de massagepraktijk (ergonomie, materiaal, hygiëne, gebruik handschoenen)

 5. massageproducten

 6. massagerichtlijnen (druk, positionering, tempo,…)

 7. het behandelplan

 8. communicatie: oncologie en deontologie

 9. zelfzorg voor de masseur

PRAKTIJK

De praktijk omvat het aanleren van een veilige en aangepaste massage om toe te passen op kankerpatiënten of mensen met een zorgprofiel. De masseur heeft na de opleiding een uitgebreid repertoire aan massagetechnieken om een volledige lichaamsmassage te geven. Door het afnemen van een vragenlijst leer je welke technieken geschikt zijn per zorgklant. Hieronder vind je een lijst van aangeleerde technieke​n:

 1. holdings

 2. vlindermassage

 3. holistische zorgmassage 

 4. holistische stoelmassage 

 5. leren positioneren van de cliënt

 6. zijdelingse rugmassage 

KOSTPRIJS

• De kostprijs voor de opleiding bedraagt 180 euro. Vrijstelling of vermindering op basis van een sociaal statuut is mogelijk (bv ziekte, werkloosheid,...). 

• Er is een beperkte vergoeding voor de gastdocent (15 euro per persoon).

• Lidmaatschap 'leerplatform' van vzw Zorgmassage, met toegang tot instructiefilmpjes kost €45  (niet verplicht).

CERTIFICAAT

Je krijgt bij het afstuderen zowel het certificaat van zorgmasseur uitgereikt door vzw Zorgmassage (opleiding erkend door de Belgische Massage Federatie) als het certificaat masseur van de Vlaamse overheid. Daarna kun je aan de slag als vrijwilliger of professioneel masseur op de private markt. Er zijn ook veel zorgverleners in de studentengroep die naderhand zorgmassages integreren in hun job als zorgkundige, verpleegkundige, ergotherapeut, animator,.. 

VOORKENNIS

Er is geen voorkennis vereist. Iedereen is welkom, mantelzorgers, mensen met kanker, jongeren, enz.

DATA & LOCATIES

De professionele opleiding tot zorgmasseur wordt aangeboden in centra voor volwassenonderwijs op verschillende locaties in Vlaanderen. De opleiding bestaat uit 120 lestijden, gespreid over 5 of 10 maanden. De lessen gaan niet door tijdens de schoolvakanties. Voor de precieze data van de opleidingen verwijzen we je graag door naar de website van het betreffende CVO.

KLIK HIER om het overzicht met CVO's die de opleiding geven te bekijken

KLIK HIER om info-momenten van de CVO's te bekijken

VERVOLG-

OPLEIDINGEN

Er zijn in bepaalde centra voor volwassenenonderwijs ook vervolgopleidingen.

Aromatherapie

In de opleiding leer je met natuurlijke producten werken. Deze zijn verrijkt met essentiële oliën.

Anti-aging massage

Binnen deze module zitten een aantal lessen specifiek gericht op kankerpatiënten.